Stadhuis Utrecht

Het stadhuis van Utrecht ligt midden in de historische binnenstad, op steenworp afstand van de Dom. Bovendien huisvest het gebouw honderden ambtenaren en is het stadhuis gevestigd in verschillende panden, waarvan het oudste deel dateert uit het jaar 806. De renovatie was daarom een flinke uitdaging.

In 2018/2019 werd het stadhuis van Utrecht zowel aan de binnen- als de buitenkant gerenoveerd. Tegelijkertijd met de renovatiewerkzaamheden werd het pand ook duurzamer gemaakt. Een flinke klus met tijdsdruk, want binnen zeven maanden moest het pand volledig gestript en opnieuw opgebouwd zijn. Het stadhuis werd bovendien teruggebracht naar de oude kleurstelling. Daarvoor is veel kleurhistorisch onderzoek gedaan, waaruit bleek dat de oudste verflaag ruim 200 jaar oud is. De ramen aan de buitenkant hebben verschillende kleuren gekregen waardoor je kunt zien uit hoeveel panden het stadhuis werkelijk bestaat.

Aan de binnenzijde hebben we diverse deuren en kozijnen van een houtimitatie mogen voorzien zodat ze beter binnen het interieur passen.

Utrecht
2019