Kasteel de Haar – Door de jaren heen

Schildersbedrijf Hoogstraten Haarzuilens B.V. dankt haar bestaan grotendeels aan Kasteel de Haar. In 1923 is Hoogstraten Haarzuilens B.V. opgericht toen Luc Hoogstraten via zijn vader de opdracht kreeg het kasteel te schilderen. Wij zijn in de afgelopen 100 jaar overal in en om het kasteel geweest om het schilderwerk te restaureren, te onderhouden of bij te werken.

In 2018 hebben wij de restauratie van het interieur Kasteel de Haar te Haarzuilens uitgevoerd. Met deze restauratie hebben wij in 2019 de Schildersvakprijs gewonnen. De uitgevoerde werkzaamheden bestonden uit het retoucheren of opnieuw schilderen naar de situatie van 1898. Het ging hierbij om diverse kamers, badkamers en trappenhuizen. Eerst zijn de ruimtes uit de rondleiding zijn gehaald, zodat wij konden documenteren en archiveren. Nadat er verschillende andere bouwdisciplines door de ruimtes zijn geweest konden wij starten met het restaureren van het schilderwerk. Om het gewenste resultaat te bereiken hebben we veel van onze technieken uit de kast gehaald; denk hierbij aan kwasten, rollen, sluiten, sjabloneren, tamponneren, en penselen met diverse producten (latex, lijnolie, synthetische verf, watergedragen verf, metaallakken, bladgoud, was en transparantie producten).

Los van dit project zijn we bijna jaarlijks te vinden op het kasteel. De ene keer voor een flink project zoals hierboven omschreven en soms voor kleinere klussen die uitgevoerd moeten worden zonder dat het publiek last heeft van de werkzaamheden. Een aantal voorbeelden hiervan uit de afgelopen jaren zijn onder andere:

  • Het ontstoren van nieuwe brandmelders (2022).
  • Het herstellen van de toegangspoort van de kapel (2022).
  • Het schilderen van diverse nieuwe gevelluiken (2021).
  • Schilderwerk aan de staldeuren van paardenbox (2021).
  • Onderhoudsschilderwerk aan 140 stuks gevelluiken, gefaseerd uitgevoerd bij ons in de werkplaats (2021).
  • Het buitenschilderwerk aan het stalplein, een onderdeel van het kasteel (2020).

In 2023 zijn er wederom wat onderdelen aan de beurt die geschilderd moeten worden. Zo hebben we diverse bruggen gedemonteerd en in onze werkplaats behandeld, is de Duivenpoort aangepakt en hebben we de erker op de zuidgevel geschilderd. Om hierbij te komen was er een vernuftig stukje steigerwerk nodig, dat we met een van onze vaste partners hebben kunnen realiseren.

Haarzuilens
2018